2 април – Международен ден на детската книга

Датата се отбелязва от 1967 г. и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, който е създал едни най-известните приказки на всички времена. Така, рождената дата автора – 2 април е обявен за Международен ден на детската книга.

Международният ден на детската книга е празник, който се отбелязва в цял свят и има над половин вековна история.

На 2-04-1805 г. е роден любимият на много поколения деца писател Ханс Кристиян Андерсен. Той е създал приказките „Снежната кралица”, „Малката русалка”, „Грозното патенце” и др. Вълшебните му приказки достига до душата и фантазията на всяко дете. За това неговия рожден ден е избран за Сверовен ден на детската книга, като един от най-омайващите приказни автори.  Хубавия празник има за цел да вдъхне любов към четенето при малчуганите и да се насочи вниманието на обществото към детската литература.

През 1958 година ЮНЕСКО учредява Международен Златен медал на името на Андерсен, наричан още Малка Нобелова награда. Един път на 2 години тази награда получават най-добрият детски писател и художник на детски книги. Награждавани са Туве Янсон, Селма Лагерльоф, Астрид Линдгрен, Луис Карол, Валери Петров и др.

A първият български писател вписан в Почетния списък на Международния Съвет за детската книга „Ханс Кристиан Андерсен“ e Ангел Каралийчев.

редактор: vip-velingrad.com

Ari Kremen

Loading Facebook Comments ...
%d bloggers like this: