45 ст. отгоре на литър ни вземат бензиностанциите

Картел при горивата видя шефът на митниците Ваньо Танов. Цената на

литър бензин с акциз и ДДС е 1,80 лв., а го продават за 2,20 лв.

Има картел при горивата. Цената на литър бензин с акциз и ДДС е 1,80 лева. Между нея и продажната цена на бензиностанциите, която е 2,20 лв. за литър с разлика от 1-2 ст., има марж от 45 стотинки. А разликата от няколко стотинки като крайна цена между различните бензиностанции говори за картел. Това каза шефът на агенция “Митници” Ваньо Танов пред Нова телевизия.

Той смята, че не е трудно да има разбирателство, защото според него,

големите вериги

са се разбрали,

а малките са се

съгласили с

условията

Шефът на митниците изрази мнение, че този картел е причината петролът да поевтинява, а горивата да остават скъпи. В отговор на въпрос Танов каза, че продължава ревизионното производство в “Лукойл Нефтохим” и за момента не може да коментира нищо по случая.

Няколко типа нарушения по бензиностанции са открити при последните проверки, допълни шефът на митниците. По думите му на пазара у нас се продават горива с лошо качество, потребителите се лъжат с по-малки количества, които зареждат, а и има измама към държавата – с по-малки постъпления от акциз и ДДС.

Танов бе и по-конкретен: Проверките показали, че голяма част от уредите по бензиностанциите са манипулирани.

“Фискалните устройства не предават информация към НАП. По този начин не се регистрират търговските сделки и не се начислява ДДС.”

В някои от случаите са закопани допълнителни цистерни, които са сложени нелегално, и от тях се дърпа горивото и по този начин не се отчита.

Това е измама към държавата. Втората измама е, че вие примерно

зареждате за 20

лева, а реално са

ви сипали бензин

за 17 лева

Третата измама е с качеството на горивата, отсече митническият шеф.

Танов заяви, че за седемте месеца на 2015 г. има 320 млн. лева повече приходи от акцизи, а до края на годината сумата ще набъбне до 400-450 млн. лева. “Числата показват, че това, което правим, е в правилната посока, защото тези пари са невероятно много”, подчерта Танов.

Премиерът Бойко Борисов, гостуващ в студиото заедно с Танов, добави: “От Лукойл”, “Шел”, ОМВ, “Еко” и кой ли не държат на по една-две стотинки разлика в цената. С Лукарски (министъра на икономиката – б.р.) цяла нощ си говорим, защото от бензиностанция на бензиностанция ми докладва какво е положението.

Това няма да им го позволим повече.” Премиерът заяви още, че е провел разговори с Реформаторския блок.

“Ще се срещнем с парламентарните групи в парламента и ще помислим за смени по комисиите. Те са независими от нас, но от парламента не са. Вече се срещнах с Радан Кънев, ген. Атанасов, допълни той.

По думите му всеки трябва да бъде поставен на мястото си. “Дано ме чуят и се поправят.

Трябва да се

намалят цените,

да спрат да

крадат и да лъжат

Едните мамят в едно, другите в друго, цяла палитра от системи. Всеки се е впил в системата и е доволен”, гневи се Борисов.

Държавата е подходила толерантно към петролния и газовия бизнес, Има информация за нередности в газовия сектор, особено по отношение на пълненето на газовите бутилки.

От два месеца

ДАНС наблюдава

бензиностанциите

и държавата е много за бой заради неглижирането на проблема, заяви гневно премиерът. Според него никой не е контролирал бензиностанциите, включително и големите, и модерните петролни колонки.

“Същите тези негодници с подобна инсталация застават пред кабинката, манипулира се софтуерът пред колонката, продава 20 тона, а при нас ги засича например 10 тона”, посочи Борисов.

За всяко открито нарушение се води прокурорска проверка. На премиера са предожени куп мерки за справяване със ситуацията. “Ще го направим ударно и ще ги вкараме в ред. Говорим и за ведомствените – това са над 1200-1300 бензиностанции, които нямат нивомери, нито се водят някъде, уж стопанска техника зарежда”, каза още премиерът Борисов.

Има един анонс, че готвим бомба с горивото за отопление. Каква бомба? Става въпрос за тези, които бягат пред вятъра за оцветеното гориво, защото знаят, че това го подготвяме, ако продължим да управляваме. Това оцветено гориво какво е всъщност? То е една официална, дадена от държавата толерантност за едни хора да се явяват посредници. Премиерът смята, че държавата може да се пробва да се договаря директно с производителите, за да получава гориво на цени много под тези на бензиностанциите. “Защо ни е този посредник? Как посредникът за детската градина ще се договори за по-евтино гориво? Най-вероятно ще е контрабандно, а държавата така или иначе го плаща”, посочи Борисов. 

Зам.-министър: Без контрол са сървърите,

които управляват броячите на колонките

Министерството на икономиката не упражнява никакъв контрол върху сървърите, които управляват електронните броячи на колонките на бензиностанциите.

Това заяви зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева. Освен това много често хората, които извършвали поправките по бензиностанциите, не били лицензирани.

“Все по-често се наблюдава манипулиране на електронните блокове на механичните броячи в самите сървъри, които управляват колонките. Тези сървъри обаче не са под контрол на нашите агенции. Те към момента са регистрирани в самите бензиностанции и в НАП като съоръжения. Доскоро контрол не е бил необходим, защото не е имало такъв тип колонки. Те тепърва започнаха да навлизат с новите системи, заради което ние съответно ще вземем мерки да намерим начин, по който да бъде проверяван самият сървър”, заяви Везиева. Напоследък все по-често се манипулират електронните блокове и механичните броячи в сървърите, които управляват колонките.

Зам.-министърът поясни, че има разлика между колонки и средства за измерване, които всъщност са четирите “пистолета” на всяка колонка, по които горивото преминава в автомобила.

Само в 8 от всички 3250 средства за измерване, които са проверени от агенцията за метрологичен и технически надзор до петък сутринта, обаче не бяха установени отклонения в количеството.

Наблюденията показали, че в по-голямата си част пломбите не са компрометирани и няма отклонения в измерванията.

Везиева уточни, че качественият контрол е в правомощията на Държавната агенция за метрологичен и технологичен надзор, като техни представители също извършват проверки.

Към момента изводите, които се налагат, са за завишено количество на сяра, което се получава при прехвърлянето на горивата от цистерните. Проблемът е сериозен, включително за филтрите и двигателите на автомобилите.

Пробите се вземали от “пистолетите” на бензиноколонките, правят се анализи на място и в лаборатория, запазват се и проби за арбитраж. Контролът ще продължи и следващата седмица.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще се произнесе за наличието или липсата на картел по отношение на цените на горивата, каза още Везиева. До редакционното приключване на броя това не бе огласено. Според зам.-министърката хората, които извършват ремонтите по бензиностанциите, не са сертифицирани и това също е проблем.

Следващата седмица министърът на икономиката Божидар Лукарски ще предостави анализи на премиера Бойко Борисов с предложения по отношение на контрола.

Петролът поевтинява още

Новини за ускорено забавяне на китайската промишленост предизвика вълна от срив на акциите по световните борси и още по-голямо поевтиняване на петрола. В края на търговията в САЩ в четвъртък американският лек петрол слезе до $ 40,21 за барел след 8 седмици на поевтиняване. В петък сутринта сортът “Брент” за малко не проби психологическия праг от $ 46 за барел.

Нефтена платформа в близост до Лонг Бийч, Калифорния, собственост на “Осилеум Петролиум Корпорейшън”.

Очакванията за задаващо се намалено потребление във втората икономика в света допринесоха за най-продължителното поевтиняване на петрола от 1986 г. насам.

Към това се прибавя и есенната профилактика на рафинериите, заради спиране на инсталации за преработка само в САЩ на пазара може да останат допълнителни до 1,6 млн. барела петрол дневно.

Друг фактор, влияещ на падащата цена на нефта, е, че всички производители – от Саудитска Арабия и САЩ до Русия и Ирак, продължават да заливат пазара със суровина в опит да не изгубят пазарен дял.

Прогноза на банка “Ситигруп”, цитирана от агенция Блумбърг, показва, че американският петрол може да слезе дори до $32 за барел – нивото от избухването на глобалната финансова криза, когато “Брент” струваше $ 39 за барел.

Джон Килдъф от Again Capital казва пред CNBC, че не изключва цени за американския лек петрол от около $ 25 за барел.

Според него Саудитска Арабия и Китай са увеличили капацитета на рафинериите си и предстои пик в излишъка на дизелово гориво. 

 

24chasa.bg

velingradnews

Свързана публикации