Д-р Баксанов инициира среща за координация на дейностите на Центровете за спешна помощ

 Д-р Баксанов инициира среща за координация на дейностите на Центровете за спешна помощ

В зоните с повишен риск, намиращи се на границата на две области, ще реагират най-близко намиращите се екипи

 

На работна  среща, инициирана от областния управител  на Пазарджик д-р Дончо Баксанов, беше обсъдена възможността за по-добра координация в дейността  на Центровете за спешна медицинска помощ /ЦСМП/ на територията на областите Пазарджик, Пловдив и Смолян, при усложнена обстановка  и в зони с повишен риск, намиращи се между две области.
Три са рисковите зони, в които екипите  на ЦСМП от област Пазарджик срещат трудности при
възникване на инциденти  и усложнена зимна обстановка. Първите две зони обхващат участъци от магистрала „Тракия”  – на изток от тунела „Траянови врата”, до областната граница между областите София и Пазарджик и на границата между областите Пазарджик и Пловдив в района на летището. И в двата случая екипите на ЦСМП нямат възможност за движение в обратна посока и използват обходни маршрути, което забавя тяхната реакция. Трета зона е участък в южната част на област Пазарджик, граничещ с област Смолян, в местността на язовир „Доспат”, около Сърница, от който екипите на ЦСМП Велинград и Батак се намират на повече от 50 км. и не могат да реагират бързо при инцидент. Идеята е екипите на ЦСМП – Смолян, които се намират на 9,5 км. от тази зона да оказват първата помощ до пристигането на екипите от област Пазарджик. Предстои областният управител на Пазарджик да изготви предложение до Министерство на здравеопазването за регламентирането на съвместни дейности и координация между ЦСМП в  областите и телефон 112  при извънредни ситуации в т. нар зони с повишен риск, намиращи се на границата на две области. Предложението на д-р Дончо Баксанов ще бъде предложено за обсъждане, допълнение и становище от всички областни управители, тъй като това са въпроси засягащи всички региони на страната.

На срещата в Пазарджик днес присъстваха ръководители на центровете за спешна медицинска помощ от  в Пазарджик и Смолян, директорът на Регионален център по здравеопазване Пазарджик д-р Лина Веселинова, Директорът на ЦСМП Пазарджик д-р Надка Пангарова, завеждащият филиала на спешна медицинска помощ Пазарджик д-р Николай Дойчинов и зам. областният управител г-жа Дафинка Семерджиева.

PA MEDIA

velingradnews

%d bloggers like this: