Медиците ни отново са на ниво! Румънка и бебето й спасени след сложна операция у нас

 Медиците ни отново са на ниво! Румънка и бебето й спасени след сложна операция у нас

Случаят е рядък и един от най-тежките в практиката.
Млада румънка и бебето й бяха спасени от лекарите в МБАЛ Бургас със сложна двойна операция. Едва сега, след като жената и детето са изписани от болницата, лекарите могат да говорят спокойно за случая, който е един от най-редките и тежки в практиката им.
23-годишната туристка Ана-Мария пристига на почивка в Бургас със семейството си в началото на август. Жената е бременна в осмия месец. Няколко дни по-късно започва да повръща и има силни коремни болки. Първо лекарите решават, че причината е високо кръвно, но след няколко консилиума със специалисти от цялата страна се оказва, че причината е преплитане на червата.
Поставянето на диагнозата е усложнено и от факта, че жената говори само на румънски и е трудно да бъде разбрана. За да помага в комуникацията, спешно пристига почетния консул на Румъния в Бургас Евгения Попеску. Тя превежда на екипите, за да бъдат симптомите обяснени възможно най-точно.
„Единственият изход е спешна операция, но преценихме, че бебето е все още незряло, за да се появи на бял свят. Близо седмица жената бе в реанимация, под постоянно наблюдение, за да спечелим време за бебето. Беше много трудно да се постъпи така, че изходът да бъде добър и за майката, и за детето“, обясни началникът на „Родилно отделение“ д-р Антонио Душепеев.
В операционната влиза смесен екип – гинеколози и хирурзи, а операцията е „2 в 1“ – секцио, за да се изроди бебето, и реконструкция на преплетените черва. С първата част се заема д-р Антонио Душепеев, а с втората – хирургът д-р Красимир Кенолов.
Още няколко дни в болницата са критични за Ана-Мария и новородената й дъщеря Ребека, за която се грижат в Отделението по неонатология. Но вече всичко е наред и преди ден двете бяха изписани от болницата.
„Огромни благодарности на лекарите, които успяха да се справят с тежката ситуация въпреки езиковата бариера. Поддържам връзка със семейството, което живее в района на Букурещ, и двете са добре“, каза Евгения Попеску.

dnes.bg

velingradnews

Свързана публикации