Млад мъж от Велинград със съмнения за свински грип

 Млад мъж от Велинград със съмнения за свински грип

Млад мъж с много тежка клинична картина е приет в болницата във Велинград, съобщи за радио "Фокус" д-р Магдалена Станева от РИОКОЗ-Пазарджик.

Мъжът е на 21 години и е от Велинград, като случаят при него е много тежък, посочи тя.

Разпоредено е да бъдат взети проби и да бъдат изпратени за изследване за установяване на причините за състоянието му и дали става дума за случай на грип АH1N1, или така наречения "свински грип", допълни д-р Станева.

Тя посочи, че всички лични лекари в Пазарджишка област са получили антивирусни препарати.

След регистрирането на повишена заболеваемост от грип сред учениците в едно от училищата в град Септември и лекарите от тази община са получили такива средства.

Заради високия брой заболели от остри респираторни заболявания, в Пазарджишка област е обявена грипна епидемия с решение на Регионалния пандемичен комитет.

Заболеваемостта в региона от грип и остри респираторни заболявания е 444 на 10 хил. души. Според здравните експерти това са изключително високи стойности.

По данни на Регионалния инспекторат по образованието заболеваемостта в учебните заведения засега е сравнително ниска – 18%. При прехвърляне на границата от 30% отсъстващи ученици по предложение на директорите може да бъде обявявана и грипна ваканция.

Грипна епидемия ще бъде обявена от събота в София,

съобщиха от Столичната регионална инспекция по опазване и контрол на общественото здраве (СРИОКОЗ).

В периода от 10 до 16 януари в столицата е регистрирана заболяемост 155 на 10 хил. души население. По последни данни

около 30% от изследваните болни в София са с изолиран грипен вирус A(H1N1).

Боледуват всички възрасти, но най-засегнати са учениците и хората в активна трудоспособна възраст.

С обявяването на грипната епидемия се спират детските и женските консултации; профилактичните прегледи; профилактичните ваксинации; плановите операции; свижданията в лечебните заведения.

С писмо на директора на Столичната РИОКОЗ се уведомяват всички общопрактикуващи лекари и ръководителите на болничните лечебни заведения за въвеждане на ограничителните мерки, а Регионалният инспекторат по образованието София-град – за създаване на организация за преустановяване на учебните занятия.

През последните дни грипна епидемия бе обявена в София-област и в няколко общини на Благоевградска област.

Наблюдението над развитието на грипните епидемии през последните години показва, че грипът поразява около 30% от населението. Болестта се развива от 24 до 48 часа след заразяване и изисква бързо предприемане на мерки.

Грипът е особено опасен за често боледуващи деца и страдащи от системни хронични заболявания от всички възрасти, както и за бременни, и хора с наднормено тегло. При тях най-често се развиват усложнения.

Във връзка с това

на гражданите се препоръчва:

да ограничат посещенията на масови прояви; да избягват контактите с болни хора; да се спазва добра лична и битова хигиена. При поява на грипни симптоми веднага да се консултират с личните си лекари.

При грипна епидемия е по-вероятно да сте болни от грип, а не от банална респираторна инфекция. Не се лекувайте сами, при самолечение често се стига до усложнения. При неповлияване от провежданото лечение или при влошаване на състоянието, веднага се консултирайте с лекар. Изчакването може да бъде много опасно за здравето.

Хранете се с разнообразна лека храна и пийте много течности; ограничете контактите си с други хора.

http://www.vesti.bg

velingradnews

%d bloggers like this: