Вицепремиерът Меглена Кунева: Благодарение на гласовете на ДПС предложената конституционна промяна стана възможна

Благодарение на гласовете на ДПС предложената основна част от реформата, защото разделянето на ВСС се оказа носещата конструкцията и на промените в Конституцията, и в Закона за съдебната власт, стана възможна. Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин”.
Тя добави, че това, което в момента се прави през промените в Конституцията, е да се осигури независимостта по един категоричен начин на магистрати. Кунева подчерта, че по-специално през разделяне на правителството на съдебната система, което е ВСС, да може съдиите да решават за съдиите, а прокурорите и следователите за тях, как ще се развиват кариерно. „Иначе е възможно и се е случвало едната или другата от колегиите да казва: „Ние нямаме независимост, защото ни влияе другата колегии на решението”.
По този начин всяка гилдия ще отговаря за себе си. Ако имате орган, който дава етичните правила, нормално е той да бъде съставен от журналисти, а не политолози или социолози”, коментира тя,
На въпрос толкова ли е порочно влиянието на прокуратурата върху съдийската колегия, Кунева обясни, че би могло да се окаже и обратното – всяка колегия влияе върху другата. „Въпросът е, че в един процес те имат различна роля, процеси, затова идеята е да бъдат разделени. Има и друг много важен елемент – как ще се гласува и как ще се избират тези хора, които представляват съдиите от една страна и следователите и прокурорите от друга”, уточни вицепремиера и коментира, че за явното гласуване е чувала аргументи и в двете посоки. „Истината е, че в съдебната система имаме водеща линия, която трябва да следваме – отговорността. Трябва да е ясно кой я носи”, каза още Меглена Кунева.

 

Агенция ФОКУС

velingradnews

%d bloggers like this: