Броколи – бомба от полезни витамини

 Броколи – бомба от полезни витамини

Броколите са зеленчук, който принадлежи към семейство кръстоцветни, подобно на зелето, карфиола, брюкселското зеле и др. Всички те са популярни с богатото си съдържание на важни хранителни вещества и малко количество калории.
В количеството от една чаша сурови нарязани броколи, което е приблизително 90 г, се съдържат 31 калории, 0 г мазнини, 6 г въглехидрати, включително 2 г захар и 2 г фибри, и 3 г протеини.
Същото количество осигурява над 100% от ежедневната нужда от витамините C и K. Също така е и добър източник на витамин А, фолиева киселина и калий.
Броколите се нареждат сред първите 20 храни, които съдържат най-голямо количество витамини, минерали и фитонутриенти в съотношение със съдържанието на калории.
Консумацията на големи количества кръстоцветни зеленчуци се свързва с понижаване на риска от развитие на рак, по-конкретно, на белия дроб и дебелото черво. Според данните на някои проучвания сулфорафанът, съдържащ се в тези зеленчуци също има противоракови свойства.
Изследователите установяват, че сулфорафанът може да потисне ензима хистон деацетилаза, за който се знае, че има отношение към прогресирането на раковите клетки. Съединението е обект на изучаване отстрана на учените, поради свойството му да забавя развитието на раковите клетки при меланом, рак на хранопровода, рак на простатата и на панкреаса. Тези потенциални ползи на сулфорафана се наблюдават от изследователи в различни проучвания.
Друг важен витамин, който се съдържа в броколите, е фолиевата киселина. За нея има данни, че намалява риска от развитие на рак на гърдата при жените. Адекватният прием на фолиева киселина може да помогне и в превенцията срещу рак на дебелото черво, на стомаха, на панкреаса и и цервикален рак, твърдят още експерти.

puls.bg

velingradnews

%d bloggers like this: