Младите тамбурджии във Велинград възродиха духа на традицията на финален концерт по проект „Тамбури дрънкат“

Музикалната школа по тамбура, сформирана по проект „Тамбури дрънкат“, финансиран в рамките на най-голямата социално отговорна инициатива „Ти и Lidl за по-добър живот“, изнесе финален концерт в ОНЧ „Св.Св.Кирил и Методий“.

Изявата на най-напредналите ученици от школата доказа на местната публика, че след 10-годишно прекъсване, традицията за обучение и свирене на тамбура е възобновена.


Усилията на младежите, които през последните 9 месеца активно изучават ноти, песни и се упражняват инструментално, са наградени от признанието на преподавателите и бурните аплодисменти на родители и гости на концерта. Определени като пазители на родовата памет, те вече са новата тамбурашка група на Велинград.


Преподавателите д-р Петьо Кръстев и Иван Пещерски развиват в децата не само музикални умения, но и силна връзка с този традиционен за региона инструмент. По време на концерта символичната връзка между поколенията е осъществена на сцената с участието и на младежката фолклорна група „Чепинци“, която подкрепя изявата на младите музиканти. На тамбурашката група пригласят и певиците от народен хор към детския ансамбъл „Чепинче“.


Концертът на възпитаниците от школата е уважен от много гости, сред които представители на местната власт, читалищни дейци, общественици, приятели и близки на децата.

ОНЧ „Св.св. Кирил и Методий 1905 “

Още новини

Loading Facebook Comments ...