Белодробната болница „Св. Петка“ във Велинград е спасена

 Белодробната болница „Св. Петка“ във Велинград е спасена

Белодробната болница „Св. Петка“ във Велинград до края на седмицата ще има промяна и връщане към стария начин на работа на лечебницата, съобщи депутатът от БСП Йордан Младенов, който днес е провел среща със здравния министър Кирил Ананиев в столицата. Министърът е обещал до края на седмицата да бъде отменена заповедта, която обрича болницата на закриване. Народният представител бе запознат с проблемите на работещите в болницата и исканията на подписката и още през миналата седмица пое ангажимент да вземе отношение и да проследи развитието на проблема. До края на седмицата ще променят заповедта и ще поканят ръководството на болницата да подпише анекс, с който в методиката ще отпадне изискването за  50% инвалидност, а болницата ще се върне към стария начин на работа. 

Припомняме, че от началото на месеца в родопския град тече подписка, за запазването на статута на болницата. В нея се твърди: „Със заповед на здравния министър от 29 март, права за лечение и рехабилитация се дават само на болни с белодробни заболявания на дихателната система получили епикриза за активно лечение, също и диспансеризирани пациенти с провеждане на лечение отразено в рецептурна книжка или амбулаторен лист и консултативни прегледи при специалист, като право на това имат само пациенти с ТЕЛК под 50% и включено белодробно заболяване.

Решението беше определено като геноцид от страна на работещите в болницата, а също така и на гражданите на Велинград. Хората с ТЕЛК са сравнително по-малко като брой и при по- възрастното население. Протестът беше насочен и към НЗОК, която със своите клинични пътеки убива своя народ – не може  да се излекува пневмония за 7 дни, бронхит за 3 дни и т.н. Тези хора отиват в производството, за да изкарват заплати на огромна администрация в държавата и трябва ли да се трудоустроят, за да придобият права за продължително лечение и рехабилитация.

С една заповед на МЗ се унищожава една печеливша болница, която работи  като добре смазан механизъм, където работят висококвалифицирани главен лекар, лекари, медицински сестри, санитари в едно уникално място включващо – природа, въздух, вода и тишина.

Протестираме за налаганите противочовешки правила от МЗ! Повтаря се един сценарий добре известен на хората от годините на прехода – има богати хора, чиито апетити не се спират пред нищо – в желанието си да заграбят уникална сграда и земя на безценица, а обикновените болни – бедни хора да нямат възможност да получат полагащото им се здравеопазване гарантирано им от Конституцията на България.  И още нещо, тази болница и Общинска болница МБАЛ са от изключителна важност за града и държавата като стратегически обекти.“

pzdnes.com

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *