Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова се срещна с туристическия бранш във Велинград

 Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова се срещна с туристическия бранш във Велинград
От 16:00 часа в голяма зала на общинска администрация Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова се срещна с туристическия бранш във Велинград. В дискусията участваха зам.-кметовете Светла Томова и Атанас Палигоров, както и зам.-министърът на туризма г-жа Ирена Георгиева, зам.-областният управител на Пазарджик Йордан Кожухаров и Златко Златанов- председател на „Сдружение на хотелиери и ресторантьори – Велинград и Западни Родопи”.
Обсъдени бяха болезнени теми за Велинград: инфраструктурата, езерото „Клептуза”, Културния дом. Министър Николова категорично заяви, че е против откриване на мина за добив на волфрам край Велинград. Тя сподели, че ще работи за запазване на Велинрад като екологично чист регион и като туристическа дестинация на 4 сезона. Подкрепи идеята на местния туристически бранш града ни да бъде не само спа столица на Балканите, но и да се бори за спа столица на Европа.
Вицепремиерът каза, че след промяната в поведението на потребителите, бизнесът трябва да работи в нова среда и е много важна адаптацията и трансформацията за всички. Министър Николова уточни, че Велинград има невероятния шанс да се възползва от ресурсите, които има, тъй като е отлично място за здравен и медицински туризъм целогодишно. Градът е част и от 7-те балнеоложки дестинации, разработени от Министерството и попада в „Родопска балнео- и СПА дестинация (Здраве и дълголетие в планината на Орфей)“. През територията на Велинград преминава и Дестинация „Тракия“ от 12-те винено-кулинарни маршрута.
По данни от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) 167 хил. туристи са отседнали в местата за настаняване във Велинград от началото на годината до 26 септември. Основната част от туристите са българи – над 162 хил.,като са отчетени и посещения на чужденци от Северна Македония, Русия, Израел, Гърция, Турция, Украйна, Румъния, Германия, Франция.
Председателят на „Сдружение на хотелиери и ресторантьори – Велинград и Западни Родопи” г-н Златко Златанов изказа благодарността си към правителството в лицето министър-председателя Бойко Борисов за предприетите мерки в помощ на българския туризъм. Той уточни, че намаляването на ДДС от 20% на 9% е в огромна помощ на фирмите. „Ако това не беше направено, нямаше да можем да преодолеем кризата“ бе категоричен г-н Златанов. И добави, че Велинград е единствената дестинация, която отчита ръст от 20% през месец август тази година.
В рамките на дискусията бизнесът представи пред вицепремиера различни идеи и възможности за развитие на Велинград, както и проблемите, пред които е изправен. Местните браншовици наблегнаха на различни теми, като възможностите за подпомагане на фирмите чрез безлихвени или нисколихвени заеми, липсата на квалифицирана работна ръка, подобряване на транспортните връзки за туристите в страната.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *