Действия срещу изменението на климата

 Действия срещу изменението на климата
На 22 април 2020 г. Денят на Земята отбелязва своята 50-тагодишнина.
Тазгодишната тема на ежегодно провежданата кампания е Действия срещу изменението на климата – огромното предизвикателство на нашето съвремие.
Изменението на климата е предизвикателство за бъдещето на човечествотои за функционирането на самите животоподдържащи системи, които правят света ни обитаем.
През тази година посрещаме Деня на Земята, в криза заради епидемията от коронавирус. Но дори оставайки вкъщи и поддържайки социално дистанциране, все още можем да упражним нашата отговорност да действаме в полза на околната среда. Независимо къде се намираме, ние можем да направим промяната! За 50-ата годишнина на Деня на Земята всеки може да използва тези идеи, за да се вдъхнови за позитивни действия, да покаже подкрепа за хората и планетата. Нека тези действия се превърнат в навици и гражданска активност, която продължава и след Деня на Земята.
Как всеки може да се включи в отбелязването на Деня на Земята?
Храната и климата
Научете за въздействието на вашия избор на храна и нашата хранителна система, докато готвите вкусни зеленчукови ястия.
• Изследвайте нови рецепти на растителна основа или пресъздайте любимите си семейни рецепти с алтернативи на растителна основа.
• Организирайте „Предаване на живо“– готварски клас за вашите приятели и семейство.
• Научете техники за запазване на храни като консервиране, мариноване, сушене и замразяване, за да се насладите на плодове и зеленчуци през цялата година и да сведете до минимум хранителните си отпадъци.
• Ако имате възможност, бъдете доброволец или дарете, за да облекчите хранителната несигурност във вашата общност.
Художници за Земята
Изкуството е мощен инструмент за комуникация, предизвикване на емоции и вдъхновениеза действие! Следните идеи, може да използвате за да вдъхновите проект за изкуство в домашни условия.
• Използвайте повторно материали от къщата си, превръщайки ги в нови елементи; направете бижута, чанти или стойки за саксии!
• Начертайте или нарисувайте начина, по който искате да изглежда устойчивото бъдеще. Напишете креативна история за това, какъв е този свят!
• Направете арт проект с предметиот природата, като листа и шипки.
• Направете и украсете нова готварска книга с рецепти на растителна основа, която семейството ви да използва. Това може да бъде страхотен подарък!
Защитници на видове
Безброй видове на нашата планета предизвикват възхищение. Научете за въздействието от загубата на биологично разнообразие и как да помогнете на местните видове от дома си.
• Гледайте документални филми за опазване на околната среда или програми за животни и проучете начините за защита на любимите ви животни.
• Включете си виртуално обучение от зоопарка или аквариума и научете за животните и техните местообитания.
• Проучете какви са местните опрашители за вашия район и на какви растения разчитат. Проектирайте опрашителна градина за вашия двор!
Замърсяване с пластмаса
Пластмасите са огромна част от нашето ежедневие, но има много добри алтернативи, които да използваме, за да помогнем на планетата! Можете да направите значима стъпка, като промените това, което купувате и промените начина, по който изхвърляте пластмасата.
• Проведете одит на пластмасата във вашия дом. Пребройте колко пластмасови контейнери, опаковки, бутилки и торби закупувате за вашата кухня и баня.
• При следващата си покупка в магазина за хранителни стоки или онлайн поръчка, потърсете продукти, опаковани по щадящ околната среда начин!
• Помолете ресторантите да пропуснат слагането на пластмасовиприбори с поръчките ви за доставка или вземане от място.
Надградете върху това, което сте научили и предприемате действия, които водят до положителни промени във вашата общност, за да опазим нашата околна среда.

 

velingradnews

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *