Народно читалище“ Просвета-1919“ в Костандово чества 100-годишен юбилей Вицепрезидентът Илияна Йотова бе специален гост на тържеството

 Народно читалище“ Просвета-1919“ в Костандово чества 100-годишен юбилей Вицепрезидентът Илияна Йотова бе специален гост на тържеството

С изпълнение на гайдари от Гайдарска група“ Капитан Петко Войвода“ в гр.Пещера и акапелно изпълнение на химна на България от Мария Гивечева бе открито тържеството, посветено на 100-годишнината от създаването на Народно читалище“ Просвета-1919“ в град Костандово.

Грациозните момичета от мажоретния състав към Основно училище“ Неофит Рилски“ с ръководител Биляна Бешева също изпълниха два танца. Специален гост на юбилея на читалището бе вицепрезидентът на България г-жа Илияна Йотова, народните представители Надя Клисурска, Георги Вергиев и Сергей Кичиков, кметът на община Ракитово Костадин Холянов, председателят на ОбС в Ракитово Нина Димова, кметовете на Костандово и Дорково Валентин Вигнев и Николай Ковачев, зам.-кметът Цанко Молов, областният председател на ДПС Юмер Хамза, председателят на Областния съвет на БСП Петя Цанкова, общински съветници, читалищни дейци и много граждани. „Думите читалище и просвета нямат превод на друг език. За нас, българите, те са свещени думи“, посочи вицепрезидентът пред препълнената зала на читалището.

„Читалището е уникална и непреходна българска институция, дом на българщината и родолюбието. Читалището съхрани българския народ през вековете, изгради българската нация. То е онази институция, което ще задържи младите хора тук“, изтъкна Илияна Йотова.Вицепрезидентът поздрави танцовите и певческите състави към читалището за активната им дейност, към която привличат малки и големи. От името на община Ракитово зам.-кметът по културата Цанко Молов връчи плакети и грамоти на ансамбъла за изворен фолклор“ Бояна“  с ръководител Митко Карабельов и на Групата за стари градски песни „ Евридика“ с ръководител маестро Никола Янев-Чоли.

Председателят на Общински съвет-Ракитово Нина Димова връчи плакети и грамоти на председателя на читалището Никола Бързаков и на секретаря на читалището Пламен Киселов. С грамоти бяха наградени и читалищни дейци. Бяха получени десетки поздравителни адреси по случай 100-годишнината на читалището в Костандово. „ В своята 100-годишна история читалището е било средище на просвета и култура, огнище на родолюбие и традиции, място на изграждане на стойностни и пълноценни граждани на България, каза в поздрава си до самодейци и гости Никола Бързаков. Секретарят на НЧ“Просвета-1919“ Костандово- Пламен Киселов също благодари на самодейците и техните семейства за участията, подкрепата и доверието към народното огнище, към културната памет, младостта и творчеството и пожела на творческите колективи да извисяват българския национален дух.

По-рано Илияна Йотова посети килимарския цех в града.

В завода ръчно се тъкат килими за замъци в Обединеното кралство, Австрия, Холандия. По ръчно тъкани в Костандово килими стъпват и членовете на британското кралско семейство и много други известни личности.

Общинска администрация Ракитово

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *