Под заплаха ли е туризмът в Европа?

 Под заплаха ли е туризмът в Европа?
Спадът на туристическите посещения в Турция е около 15%

Поредният атентат в сърцето на Европа поставя под въпрос сигурността на пътуващите. Терорът – косвено или пряко безспорно влияе на международния туризъм, пренареждайки изцяло топ дестинациите. На Стефан Колев му предстои пътуване до Куба следващия месец. И ако за пътуването си до Карибите не се безпокой, то за екскурзия до френската столицата не си и помисля.

„Не завиждам на хората, които в този момент имат самолетни билети за дестинации, където имат подобни атентати които се случват – като Белгия и Турция. Честно казано не бих предприел подобно пътуване и бих избрал друга дестинация“, казва младият мъж пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Според туроператори заради терористичните атаки пътуванията към определени дестинации са силно редуцирани. А когато говорим за подобен тип нападения, самите организатори на пътуванията се въздържат да включват атакуваните градове в своите туристически пакети.

„Поведението на клиентите, които вече са резервирали или вече са закупили туристически пакети в тези направления, е доста разнопосочно. Едни очаквано анулират своето пътуване, други пък настояват да го проведат и те се притесняват от това дали се състои пътуването“, заяви председателят на асоциацията на туроператорите Байко Байков.

Експерти в туризма обаче са на мнение, че специално за градове като Париж и Брюксел подобни закономерности не съществуват. Дори напротив. По думите на Румен Драганов от Института за оценки и анализи в туризма пътуванията до дестинации обекти на терористични атаки остават все така интензивни.

Не така стои въпросът обаче с пътуванията към Турция, която също стана обект на редица терористични нападения. От началото на година спада на туристическите посещения там е с приблизително 15%.

Експерти са на мнение, че тенденцията тепърва ще се задълбочава. Те поясняват, че хотелите в южната ни съседка са празни и тази криза ще се задълбочи.

Всякакви анализи за предстоящия летен сезон в момента са прогнозни. Дали нападенията в рамките на най-желаните туристически дестинации ще повлияят на пътуванията там, предстои да разберем.

dnes.bg

velingradnews

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *