Работата на институциите по отношение на украинските бежанци вече се канализира

 Работата на институциите по отношение на украинските бежанци вече се канализира
Това стана ясно по време на втората среща на координационния кризисен щаб в общината, сформиран от кмета д-р Коев, която се проведе днес.
Представителите на различните институции, ангажирани с работата по приемането и интегрирането на украинските граждани, бягащи от войната, все повече се канализира и сме все по-подготвени да отговорим на нуждите на хората, стана ясно по време на заседанието.
В него участваха представители на общината, социалните дейности, полицията, ГРАО, Бюрото по труда, РЗИ, БЧК, МБАЛ в града и др.
Всяка от институциите е подготвила разяснителни материали на няколко езика за необходимите стъпки, които всеки бежанец е необходимо да предприеме, за да придобие статут, да започне работа, да се възползва от социалните и здравни услуги, или да започне работа на територията на общината.
Участниците в срещата призоваха лекари и стоматолози да оказват безвъзмезна помощ на спешно нуждаещите се от такава.
Главният секретар на общината Тодор Янков сподели, че общината разполага с база – данни с желаещи да работят пробоно лекари и при необходимост, ще съдейства.
Представителите на болницата и РЗИ съобщиха, че спешната медицинска помощ винаги е оказвана и ще продължи да бъде предоставяна на всеки, който има нужда от нея, и обясниха, че очакват промените в Закона за здравето, в който се очаква достъпа до специалист да бъде улеснен и да не е необходимо направление от личен лекар.
Все още никой от досега регистрираните 76 украински граждани не са потърсили лекарска помощ, обясни Николай Русинов от МБАЛ , Велинград.
Беше представена и програма на издателство “Просвета”, наречена “виртуална украинска класна стая”, разработена специално за украинските деца. Тя е напълно безплатна и вече разполага с над 160 е-четими варианта на учебници до 11. клас на украински език.
Беше поставено и актуалното затруднение, което срещат украинците, с липсата на езиково обучение по български език. Вече е инициирана среща, която ще се състои на 8 април, с представители на обучаващи центрове, които са готови за провеждат както присъствени, така и онлайн курсове.
Документите, предоставени от различните администрации, както и полезни линкове и телефони, ще бъдат систематизирани, качени на velingrad.bg и ще са достъпни във всяка ангажирана служба на територията на общината в началото на следващата седмица.
Община Велинград

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *