Зимнината – от скъпа, по-скъпа

 Зимнината – от скъпа, по-скъпа

Сушата вдига цените на зеленчуците

Цената на тока прави домашното кьопоолу лукс

След близо двумесечно затваряне на компоти дойде ред и за консервирането на зеленчуците. Въпреки че пикът на туршията и лютеницата не е настъпил, по пазарите масово се купуват домати, чушки, камби и малки краставички, показа проверка на “България Днес”.

За да приготвим зимнина вкъщи, става все по-скъпо и по-скъпо. Цените на зеленчуците се повишават фрапиращо с напредването на есента. Само за седмица цената на краставиците се е вдигнала с 22 на сто и е достигнала до 1,10 лв. за килограм. Това показват последните данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Цената на зелето също се е повишила до 34 ст. за килограм. Повишението при доматите пък е до 86 ст. за кило. Най-екзотичният продукт се оказва бамята, чиято цена не пада под 5 лв. за килограм.

“Сушата това лято повиши значително разходите на производителите за напояване. На това се дължи до голяма степен и поскъпването на продукцията”, обясняват зеленчукопроизводители.

Най-необходимите съставки за туршия и лютеница могат да се намерят и в големите хранителни вериги на промоционални цени. Литър олио в момента се продава с намаление за 1,70 лв., а промоционалната цена на чушките стига до 90 ст. за килограм.

Добре е, преди да запретнем ръкави, да си припомним, че и електричеството вече е по-скъпо. Така например туршията може да се превърне в лукс, защото се вари дълго време, а чушките за лютеницата пък се пекат на ток преди това. За част от зимнината обаче има хитро решение – да се сложи аспирин, вместо да се вари. Най-евтино излиза да си направим люти чушки, ако сметнем, че ще можем да изкараме на тях цяла зима.

Направата на любимото домашно кьопоолу излиза около 30 лв., показват груби изчисления. Посочената сума ще ни стигне за покупката на необходимия зарзават и направата на 100 малки бурканчета от кулинарния шедьовър. Продавачите по пазарите посочиха, че тепърва очакват пика на продажбите на продуктите за туршия и лютеница.

“Зимнината, приготвена вкъщи, излиза по-скъпо, но пък е много вкусна”, категорични са търговци и домакини.

Лютеница с мед – 

безспорен хит

Екзотичната лютеница се приготвя не по-трудно от традиционната. Първо се изпичат чушките, почистват се от семето и се обелват. Смилат се в машинка, като после към тях се добавя и смляното доматено пюре. Слагат се медът, загрятото олио, солта и магданозът. Може да се добави и чесън. Получената смес се разпределя в бурканчета и се стерилизира около 20-30 минути.

Целият текст, снимки, още факти и интересни детайли четет утре в хартиеното издание на “България Днес”

 

24chasa.bg

%d bloggers like this: